Voda liječi
Collapse
X
-
Ujutro se rehidriram ali ono baš-baš (zato jer osjećam potrebu, tj. žeđ), prvo mi je popiti 3 dl mlake vode s limunom, onda popijem zeleni smoothie 1/5 l i nakon toga još 2-3 dl vode dok popijem sve suplemente koje uzimam.
Na posao nosim 1,2 litre ljeti, 6 dcl zimi i to popijem do 17 h.
Do navečer popijem još 2 dcl vode i 2 dl čaja i to je to.
Dakle ukupno ca. 1,5 -2,2 litre ovisno o godišnjem dobu.
Mokraća mi je skroz svjetla i to je mislim optimalna količina prema mojoj tjelesnoj masi i sukladno potrebama i osjećaju žeđi. Više od toga oštećuje bubrege, ispire minerale i bilo bi više štete nego koristi.
S tim da ima dana kad popijem možda i ispod litre.
Ne vidim potrebe forsirati ispijanje vode. Niti jedna životinja se ne natače vodom nego pije kad je žedna, čak i ako joj je voda dostupna u svakom trenutku.slobodni.net za slobodni svijet👍 1Comment
-
Ujutro se rehidriram ali ono baš-baš (zato jer osjećam potrebu, tj. žeđ), prvo mi je popiti 3 dl mlake vode s limunom, onda popijem zeleni smoothie 1/5 l i nakon toga još 2-3 dl vode dok popijem sve suplemente koje uzimam.
Na posao nosim 1,2 litre ljeti, 6 dcl zimi i to popijem do 17 h.
Do navečer popijem još 2 dcl vode i 2 dl čaja i to je to.
Dakle ukupno ca. 1,5 -2,2 litre ovisno o godišnjem dobu.
Mokraća mi je skroz svjetla i to je mislim optimalna količina prema mojoj tjelesnoj masi i sukladno potrebama i osjećaju žeđi. Više od toga oštećuje bubrege, ispire minerale i bilo bi više štete nego koristi.
S tim da ima dana kad popijem možda i ispod litre.
Ne vidim potrebe forsirati ispijanje vode. Niti jedna životinja se ne natače vodom nego pije kad je žedna, čak i ako joj je voda dostupna u svakom trenutku.
Po mojem shvaćanju, osjećaj žeđi nije vjerodostojno mjerilo.
Ima jedan zgodan film o američkim vojnicima u Iraku gdje se moraju hidrirat a to podrazumijeva pijenje vode bez obzira na potrebu. U neku ruku natakanje. To mi uz ostale stvari govori da optimalna funkcija organizma ne ovisi samo o osjećaju žeđi, pa čak ni o boji mokraće.👍 3Comment
-
Ima i ona kad padneš u nesjvest pa shvatiš da ti je trebala voda.
Po mojem shvaćanju, osjećaj žeđi nije vjerodostojno mjerilo.
Ima jedan zgodan film o američkim vojnicima u Iraku gdje se moraju hidrirat a to podrazumijeva pijenje vode bez obzira na potrebu. U neku ruku natakanje. To mi uz ostale stvari govori da optimalna funkcija organizma ne ovisi samo o osjećaju žeđi, pa čak ni o boji mokraće.👍 2Comment
-
Zato što možda ima nečeg u tome da žeđ i boja mokraće nisu uvijek vjerodostojni pokazatelji da je organizam dovoljno opskrbljen za maksimalne performanse.👍 1Comment
-
Pa da, boja može biti indicija ali i ne mora. Ti američki vojnici su prakticirali hidraciju bez obzira na boju mokraće. Zašto?
Zato što možda ima nečeg u tome da žeđ i boja mokraće nisu uvijek vjerodostojni pokazatelji da je organizam dovoljno opskrbljen za maksimalne performanse.👍 1Comment
-
Uz maksimalne vojne performanse uz to još ratne u Iraku gdje ima manjak vode općenito nemožeš unjeti višak vode koji neće biti iskorišten tokom dana. Nikad neznaš za sat vremena kuda moraš ići u kakvu akciju. Nisam bio u Iraku u rovu ali sam bio kod nas, kad nekad po 24 sata nemožeš izaći iz rova, pa nemaš ni za jesti ni popiti. Zlo isusovo!!!👍 2Comment
-
Korisnije je i potrebnije pogledati mokraću tokom dana da možeš doliti vode - tekućine ako je potrebno. Nepamtim ujutro kad mije mokraća bila tamnije boje ali za preko dana je znalo biti. Kad osjetiš žeđ već si dehidrirao osim u slučajevima kad si žedan zbog ljute hrane.Comment
-
Korisna informacija:
slobodni.net za slobodni svijet👍 2Comment
Comment