Zabluda o kiseoniku

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • zoricab
    Super Moderator
    • Mar 2009
    • 22098

Zabluda o kiseoniku

dr Butejko je otkrio da je zdravom ljudskom organizmu veoma važan jedan određeni odnos između kiseonika i ugljen- dioksida. Otprilike to je dva odsto kiseonika i 7 procenata ugljen-dioksida u svakoj od naših ćelija. U vazduhu ima 21 odsto kiseonika, dakle mnogo više nego što je živim bićima potrebno, dok je ugljen-dioksida sve manje i trenutno ga u atmosferi ima samo 0,003 odsto.
    Ako, na primer, neko ko sada čita ove redove ima oko 3,6 procenata (tri cela i šest desetih procenata) ugljen-dioksida, a treba da ima gotovo dvostruko više, otkriće glavni uzrok zašto je bolestan. Dr Butejko je dokazao da duboko disanje bukvalno ubija ljude! Mi ćemo se podrobnije vratiti na ovu temu, ali zasad treba upamtiti da sve vežbe po ovom metodu podrazumevaju plitko disanje i to isključivo kroz nos i sa čvrsto zatvorenim ustima. Zašto?
    Ljudi koji dišu na usta gube više ugljen-dioksida nego što je potrebno, a, takođe, prilikom udisanja, udišu više vazduha, pa i kiseonika nego što je potrebno. To stvara opasnu neravnotežu elektrolita u krvi, pa samim tim i u ćelijama našeg organizma. U dužem periodu to izaziva odbrambene mehanizme organizma, pa - po tezama dr Butejka - astma i njoj srodne tegobe i nisu bolest, nego vid odbrane od preteranog (najčešće dubokog) disanja, u medicini zvanog - hiperventilacija. Kritična tačka astmatičnog napada je grč plućnih alveola kojim naše pametno telo sprečava budalasto duboko disanje, to jest hiperventilaciju. Ali taj trenutak predstavlja težak stres za svakog astmatičara i on biva preplavljen panikom u pokušajima da "dođe do vazduha", odnosno čini sebi još goru nepriliku. U teškim slučajevima neki za trenutak gube svest, a to je još jedan sigurnosni nesvesni postupak organizma protiv narušavanja one, ranije pomenute ravnoteže kiseonika i ugljen-dioksida. Izlaz je u plitkom disanju kroz nos, uz čvrsto zatvorena usta i to samo za nekoliko minuta!
    Uopšte, disanje se može uporediti sa hranjenjem, a hiperventilacija sa preždiranjem. Dosad bi malo ko zamerio nekom što diše kao nasukani kit, ali svako će biti podozriv prema žderonjama koji su kadri da svakodnevno jedu za dva-tri odrasla čoveka. Najblaže rečeno takvi nesrećnici su izloženi podsmehu, ali svako ko ozbiljnije razmisli zna da tu nešto duboko nije u redu... Govorim ovo zato što hoću da skrenem pažnju čitalaca na već pomenutu kontrolnu pauzu. Vrednost optimalne pauze od 60 sekundi treba podeliti sa brojem sekundi vaše kontrolne pauze pre vežbe plitkog disanja. Tako dobijeni rezultat vam govori za koliko ljudi dišete u svojoj već uobičajenoj hiperventilaciji. Pošto sam ja, kao što sam gore već rekao, na početku imao samo osam sekundi, znači da sam disao za nešto više od sedam ljudi! Prokontrolišete i vi svoje sadašnje stanje, pa razmislite o ovome što vam govorim.
    Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!
  • zoricab
    Super Moderator
    • Mar 2009
    • 22098

Sportisti na nišanu

Otkriće o štetnosti hiperventilacije do koje dolazi zbog dubokog disanja najhitnije bi trebalo predstaviti stotinama hiljada profesionalnih sportista, ali i amatera koji, robujući glupoj predrasudi o korisnosti dubokog disanja, ubrzano rade na sopstvenom upropašćavanju i sticanju raznih bolesti!
    Meni nije bilo teško da usvojim taj princip disanja isključivo kroz nos i sa zatvorenim ustima, jer sam udisao vazduh i preko usta samo u trenucima astmatičnih napada. Čak i noću, u snu, ne otvaram usta, pa prema tome nisam morao da pribegavam lepljenju flastera preko usana, što se inače preporučuje onima koji drukčije ne mogu. Naročito deci koja od malih nogu treba da poštuju svoj nos, da ga održavaju čisto i koriste samo za ono što je priroda odredila - plitko disanje.
    Da biste plitko disali, treba da se udobno smestite na stolici, da položite šake na kolena, ispravite kičmeni stub i sa zatvorenim ustima, samo kroz nos, udahnete što manje vazduha. Izdisanje sam postizao upotrebljavajući sopstvene trbušne mišiće, tako što bi ih stezao i uvlačio u trbušnu duplju sve dok ne počnem da podižem dijafragmu i tako istisnem vazduh iz pluća kroz nos, počekam izvesno vreme, a onda obratnim putem pustim da uđe vazduh i to samo toliko, koliko ga uvuku naglo otpušteni trbušni mišići. Posle nekoliko minuta što laganijeg, opuštenog disanja na ovaj način, čovek počne da uviđa da mu više vazduha zaista i ne treba, a namerne kontrakcije trbušnih mišića deluju umirujuće kao jedna vrsta masaže unutrašnjih organa. Da ne dišemo previše, najbolje ćemo znati po tome što ćemo izbegavati disanje gornjim delovima pluća, to jest pokretanje grudnog koša.

Comment

• zoricab
      Super Moderator
      • Mar 2009
      • 22098

Otkriće dvadesetog veka!

Otkriće dvadesetog veka!
      "Mislim da sam postao lekar još na trećoj godini Instituta kad sam stotine časova proveo sedeći pored postelje bolesnika pokušavajući da odgonetnem tajnu smrti. Baš u to vreme primetio sam da disanje bolesnika postaje sve dublje sa približavanjem smrti. Po dubini njihovog disanja mogao sam odrediti kroz koliko će dana, ili sati, nastupiti kraj. I tada su mi dali pacijenta na kome je trebalo da naučim osluškivanje pluća. Naredio sam pacijentu da diše duboko i on se onesvestio jer je, kako je objasnio asistent, došlo do prezasićenosti njegovog mozga kiseonikom. Taj slučaj je opredelio moje dalje interesovanje.
      Drugog meseca moje samostalne prakse kod mene se rodila misao o tome da se neke bolesti razvijaju zbog dubokog disanja, pa tako i moja bolest – hipertonija. Odmah sam proverio: umanjio sam disanje i neki simptomi hipertonije (glavobolja, ubrzan rad srca) takođe su se umanjili. Čim sam počeo da dišem duboko – simptomi su se vratili. Tada sam shvatio da je otkriven uzrok bolesti. Istovremeno me je porazila misao da je duboko disanje svojstveno mnogim ljudima. Lako se moglo pretpostaviti da spazam krvnih sudova koji se javlja kod hipertonije, može da se javi i pri drugim oboljenjima, na primer, kod stenokardije sa infarktom, kao posledicom endarterita sa trnjenjem nogu, kod izvesnih bolesti želuca..".
      Na pitanje da li je baš tog trenutka bio na pragu otkrića, dr Butejko odgovara potvrdno:
      "U to vreme mogao sam teoretski da zasnujem tu ideju. Bilo je sasvim izvesno da duboko disanje odstranjuje iz organizma ugljen- dioksid, a to, po pravilu, izaziva spazam krvnih sudova i dovodi do kiseoničke gladi. Te nezaboravne noći mojeg dežurstva na klinici kod Petrovskih vrata nisam spavao: proveravao sam svoju ideju na pacijentima. Duboko dišuće astmatičare, stradalnike od stenokardije i drugih bolesti, molio sam da dišu što manje. Napadi su se tada umanjivali. Molio sam ih zatim da dišu dublje – napadi su se obnavljali. Ujutro sam bio apsolutno uveren da je to otkriće, globalno otkriće i da naša medicina čvrsto stoji na njemu".
      Narednih mesec dana dr Butejko je u najopremljenijim moskovskim bibliotekama – Lenjinskoj i Centralnoj medicinskoj – pokušavao da rasvetli samom sebi jedno uzbudljivo pitanje: kako je moguće da tako prosta misao nije pala na um nikom za sve vreme postojanja medicine?

Comment

• zoricab
        Super Moderator
        • Mar 2009
        • 22098

Na tragu tibetanske mudrosti

Srećom po dr Butejkov pronalazak, desetogodišnje laboratorijsko ispitivanje, uz korišćenje savremenih dostignuća nauke i tehnike, omogućilo je pripremanje opširne informacije o osnovnim funkcijama ljudskog organizma, bolesnog ili zdravog. Zatim je ta informacija obrađena na računarima i matematički su izvedene fiziološke zakonomernosti:
        "U laboratoriji je prošlo specijalizaciju oko dve stotine lekara, koji su i sami imali razna oboljenja", kaže dr Butejko.
        "Oni sada leče pacijente po našem metodu. Po zvaničnoj statistici od 1. januara 1967. godine bilo je izlečeno više od hiljadu astmatičara i bolesnika sa hipertonijom i stenokardijom. Konačno, naš metod je suprotstavljen onome koji je opštepriznat: tamo, u zapadnoj medicini, diši dublje, ovde – diši manje i nimalo duboko...
        Pre nego što nešto kažem o suštini mog metoda, hteo bih da istaknem da medicinu delim na dva pravca: takozvana oficijelna zapadna i istočna, u stvari tibetanska – čžudši. Pokazalo se da je istina na strani istočne medicine koja je uvek računala da sve bolesti nastaju iz narušenog disanja. Suština metoda je u umanjenju dubine disanja. Zbog čega? Pre svega zbog oslabljene muskulature za disanje. Šta se pri tome dešava? Osećanje nedostatka vazduha, ako se disanje umanjuje. Eto, to je celo uputstvo, ceo metod!"

Comment

• zoricab
          Super Moderator
          • Mar 2009
          • 22098

Dve najvažnije stvari

Pod imenom astme podrazumevaju se razni stepeni i vidovi oboljenja disajnih organa koji, na kraju, izazivaju gušenja. Ne ulazeći u hipotetičke i egzaktno ustanovljene uzroke astme, praktično treba razlikovati sledeće kategorije:
          – lakša astma,
          – teška astma,
          – emfizem i bronhitis,
          – dečija astma.
          Za suzbijanje napada i teškog disanja u svim tim vidovima potrebno je znati i usvojiti dve elementarne stvari: držati usta zatvorena što više (osim kad se jede, razgovara ili pije) i plitko disati isključivo na nos.
          [B]Plitko disanje[/B]
          Plitko disanje je sasvim suprotno dubokom disanju. Ono podrazumeva uzimanje male količine vazduha. Najbolji način da plitkim disanjem postignete uspeh jeste da se koncentrišete na udisanje i izdisanje samo kroz nos. Disanje kroz nos je ključ pravilnog disanja. Nasuprot tome, disanje kroz usta uslovljavaju razni poremećaji, kao što je astma, ali i tegobe nosa kao što je sinusitis, rinitis ili nosni polipi. Mnogi nazalni problemi – kao astma – jesu odbrana organizma od preteranog disanja. Mi vas sada učimo da jednom zauvek otklonite nazalne smetnje, a takođe da shvatite da je astma drugo lice istog problema. Posle dva-tri dana vežbanja pravilnog plitkog disanja, vaši disajni kanali u nosu biće otvoreni i ostaće otvoreni ako nastavite da dišete pravilno.
          Kako deblokirati nos
          Nije moguće ostvariti plitko disanje, odnosno disanje kroz nos, ako imate stalno blokirane nosne kanale. Postoji način da se to odmah otkloni, pa će vam to doneti olakšanje već za nekoliko minuta, ili najviše za nekoliko sati. Kad jednom uhodate pravilno disanje posle nekoliko dana, vaš nos će ostati čist i ova vežba će postati nepotrebna. A evo šta treba da učinite:
          1. izdahnite normalno;
          2. zadržite disanje, zatvorite usta i stisnite nos između dva prsta;
          3. kad osetite da više ne možete bez naprezanje da zadržavate dah, oslobodite nos, ali držite usta zatvorena i počnite da dišete kroz nos koji će sada biti otvoren.
          Da sve bude još bolje pokušajte da se malo krećete dok držite nos stisnut među prstima, jer će taj pokret povisiti nivo ugljen-dioksida u vašoj krvi i za kasnije, a mi sada već znamo da je ugljen-dioksid prirodni bronho-dilatator (proširivač bronhija u plućima).

Comment

• zoricab
            Super Moderator
            • Mar 2009
            • 22098

Otkriće dvadesetog veka!

Otkriće dvadesetog veka!
            "Mislim da sam postao lekar još na trećoj godini Instituta kad sam stotine časova proveo sedeći pored postelje bolesnika pokušavajući da odgonetnem tajnu smrti. Baš u to vreme primetio sam da disanje bolesnika postaje sve dublje sa približavanjem smrti. Po dubini njihovog disanja mogao sam odrediti kroz koliko će dana, ili sati, nastupiti kraj. I tada su mi dali pacijenta na kome je trebalo da naučim osluškivanje pluća. Naredio sam pacijentu da diše duboko i on se onesvestio jer je, kako je objasnio asistent, došlo do prezasićenosti njegovog mozga kiseonikom. Taj slučaj je opredelio moje dalje interesovanje.
            Drugog meseca moje samostalne prakse kod mene se rodila misao o tome da se neke bolesti razvijaju zbog dubokog disanja, pa tako i moja bolest – hipertonija. Odmah sam proverio: umanjio sam disanje i neki simptomi hipertonije (glavobolja, ubrzan rad srca) takođe su se umanjili. Čim sam počeo da dišem duboko – simptomi su se vratili. Tada sam shvatio da je otkriven uzrok bolesti. Istovremeno me je porazila misao da je duboko disanje svojstveno mnogim ljudima. Lako se moglo pretpostaviti da spazam krvnih sudova koji se javlja kod hipertonije, može da se javi i pri drugim oboljenjima, na primer, kod stenokardije sa infarktom, kao posledicom endarterita sa trnjenjem nogu, kod izvesnih bolesti želuca..".
            Na pitanje da li je baš tog trenutka bio na pragu otkrića, dr Butejko odgovara potvrdno:
            "U to vreme mogao sam teoretski da zasnujem tu ideju. Bilo je sasvim izvesno da duboko disanje odstranjuje iz organizma ugljen- dioksid, a to, po pravilu, izaziva spazam krvnih sudova i dovodi do kiseoničke gladi. Te nezaboravne noći mojeg dežurstva na klinici kod Petrovskih vrata nisam spavao: proveravao sam svoju ideju na pacijentima. Duboko dišuće astmatičare, stradalnike od stenokardije i drugih bolesti, molio sam da dišu što manje. Napadi su se tada umanjivali. Molio sam ih zatim da dišu dublje – napadi su se obnavljali. Ujutro sam bio apsolutno uveren da je to otkriće, globalno otkriće i da naša medicina čvrsto stoji na njemu".
            Narednih mesec dana dr Butejko je u najopremljenijim moskovskim bibliotekama – Lenjinskoj i Centralnoj medicinskoj – pokušavao da rasvetli samom sebi jedno uzbudljivo pitanje: kako je moguće da tako prosta misao nije pala na um nikom za sve vreme postojanja medicine?

Više o ovome na www.politika.rs/ilustro/2262/6.htm - 19k

Comment

• Spring
              Administrator
              • Feb 2009
              • 5817

Zanimljivi članak.

Plitko disanje za mene nije problem, jer od djetinjstva tako dišem. Ali već više godina čujem, kako je duboko disanje važno za zdravlje - i to od alternativnih liječnika, na primjer, mog prijatelja, magistra ayurvedske medicine.

Ako je to što je napisano u članku istina, ovo otkriće predstavlja veliki izazov za metode, koje promoviraju duboko disanje.
              www.alternativa-za-vas.com
              www.alternativa-webshop.com

Comment

• zoricab
                Super Moderator
                • Mar 2009
                • 22098

Draga Ramya108,
                ako budeš imala vremena, pročitaj ceo članak na već postavljenom sajtu, ja sam ostala bez teksta! Morala sam sve ove delove da priložim pa da čujem vaše mišljenje! Nimalo naivna situacija! Kako disati dok radimo vežbe, pa i one za podmljađivanje!?

Comment

• Spring
                  Administrator
                  • Feb 2009
                  • 5817

Ovo je samo teorija, koju treba provjeriti. Htjela bi čuti mišljenje ostalih članova foruma.

Comment

• zoricab
                    Super Moderator
                    • Mar 2009
                    • 22098

Originally posted by Ramya108
                    Znaš Zorice, moje je mišljenje da nikada ne smijemo slijepo prihvaćati nikakve informacije, čak i te koje potječu od alternativnih liječnika.

Ovo je samo teorija, koju treba provjeriti. Htjela bi čuti mišljenje ostalih članova foruma.
                    Naravno, da si u pravu! Iz tih razloga sam i postavila ovaj tekst ovde! Mislila sam da ga treba pročitati i izanalizirati.

Comment

• Spring
                      Administrator
                      • Feb 2009
                      • 5817

Nadam se, da će drugi cijenjeni članovi foruma to prokomentirati.

Comment

• zoricab
                        Super Moderator
                        • Mar 2009
                        • 22098

Nešto su se uspavali!

Comment

• RED PILL
                          urug
                          • Apr 2009
                          • 15340

kao astmatičar vam mogu reći, da pri napadu ne pomaže ni plitko ni duboko disanje...

nemam vam ja tu puno za reć, osim da se promatrate kada ste smireni i kada se dobro osjećate kako dišete...

to je onda disanje koje vama paše, da li plitko ili duboko ili srednje...mislim da je više stvar u ritmu i ujednačenosti, ali to opet ne smije biti nametnuta disciplina (jer to je nasilje nad sobom) već isključivo spontano...

mislim da svaki čovjek ima neki svoj način disanja, i da tu ne postoji neki univerzalni recept baš kao i za hranu...

jednostavno što je za nekog dobro, za drugog može biti štetno...živimo u svijetu gdje je sve relativno...

meni osobno je svaka vrsta vježbe (bilo fizičke, dišne, mentalne) koju mi netko preporuči kao odličnu neka vrst forsiranja i ne paše mi...
                          http://www.aequilibrium-novum.hr/

Comment

• zoricab
                            Super Moderator
                            • Mar 2009
                            • 22098

Comment

• alexp
                              New member
                              • May 2009
                              • 10

o dubokom disanju

Pa, sad stvarnoooo...mišljenja su kao i u većini slučajeva podeljenja. Naravno nije naodmet čuti nešto novo i uvek će iznova biti novih otkrića kako vreme protiče. Elem, čini mi se da su rađena neka klinička istraživanjana, ne baš maloj populaciji ispitanika, kako u americi tako i na starom kontinentu i da je ustanovljeno da većina ljudi ni ne diše duboko niti ispravno (neka caka oko pluća i stomaka) tako da se ne treba unapred plašiti eventualnih posledica od preterane doze kiseonika u našim telima tj plućima i krvotoku.
                              Naravno, tu je i uvek prisutna tema kvaliteta vazduha kojeg dišemo pošto pored silnih aerozagađenja i prašine...pa bi po dr Butjjejku u čitavoj ovoj stvari bi možda najzabrinutiji trebali da budu sportisti, a paradoksalno najmanje pušači?

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎