Veganstvo: dijeta i stil života

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Jesam
    Supermoderator
    • Mar 2011
    • 14488

Dr. Anthony Chaffee američki je liječnik-neurokirurg koji je u razdoblju od 20 godina istraživao optimalne prehrambene navike za sportske rezultate i zdravlje. Njegova je tvrdnja da je većina takozvanih kroničnih bolesti koje liječnici danas liječe zapravo uzrokovana hranom koju jedemo ili ne jedemo i da se u mnogim slučajevima mogu lako poništiti promjenama u prehrani.

Dr. Chaffee započeo je svoje sveučilišno obrazovanje studirajući molekularnu i staničnu biologiju s manjim stupnjem kemije na Sveučilištu Washington u Seattleu u dobi od 15 godina, što je kulminiralo stjecanjem doktorata medicine na Royal College of Surgeons.

Dr. Chaffee je također sveamerički igrač ragbija i bivši profesionalni sportaš u Engleskoj i Americi, nakon što je uzeo nekoliko godina pauze u obrazovanju radi bavljenja sportom između dodiplomskog studija i medicinske škole. Tijekom svoje atletske karijere iz prve je ruke vidio ogromne razlike koje prehrana čini učinku i oporavku.

Dr. Chaffee je gotovo slučajno naišao i prakticirao potpuno karnivorsku prehranu od 20. do 25. godine, nakon što je prvi put saznao za toksičnu prirodu biljaka tijekom svog sveučilišnog obrazovanja. Od tada je ponovno otkrio ovu istinu i više od toga te je posvetio mnoge godine i velik dio svoje profesionalne prakse proučavanju i edukaciji o prehrani. Osobno prakticira potpuno karnivorsku prehranu i trenutno živi u Perthu, Australija, gdje radi privatne konzultacije u klinici o funkcionalnoj medicini i prehrani.

slobodni.net za slobodni svijet

Comment

• frust
      aspirant
      • Mar 2012
      • 746

Originally posted by Jesam

Jedan od komentara ispod videa:

I was vegatarian for ten years,and then turned vegan for 3 years. I had migraines,brain fog,joint and muscle pain and acid reflux. Looking for answers to my symtoms I found and a youtube channel talking about Oxalates poisoning from plants and I had all the symtoms. I gave up plants 3 years ago and am enjoying good health again with meat,eggs,butter,water as my only foods.

Moguće je, kako neki tvrde, da nulta krvna grupa mora jesti meso, međutim moja sestra je B a nećak je AB i on si je debelo uništio zdravlje s veganstvom - mlad čovjek a raspada se. I ne da se krstiti.
      Sta je tu stav, da je veganstvo lose za sve ili samo za neke? Da li je svako , ko je preko 30 godina vegan, zdravstveno unisten i da li su svi koji jedu meso zdravi?

Comment

• Jesam
        Supermoderator
        • Mar 2011
        • 14488

Originally posted by frust
        Sta je tu stav, da je veganstvo lose za sve ili samo za neke? Da li je svako , ko je preko 30 godina vegan, zdravstveno unisten i da li su svi koji jedu meso zdravi?
        Ne znam. Ne mogu govoriti u ime SVIH. Mogu samo reći svoje iskustvo koje je takvo da sam si s dugogodišnjim nejedenjem mesa napravila veliko zlo.

Možda ima ljudi koji mogu bez mesa, ali sve što sada znam o ljudskom metabolizmu, govori suprotno jer vitamini i minerali iz biljaka i iz mesa ne apsorbiraju se jednako - puno slabije se apsorbira iz biljaka a i nema svega što nama treba u biljkama, plus što biljke proizvode toksine, upravo zbog samoobrane - ni one ne žele biti pojedene. Ti su toksini vrlo štetni, posebno kad se kroz duže vrijeme akumuliraju u organizmu.

Tipičan primjer je željezo - non-hem željezo iz špinata je skoro pa beskorisno, jer ga ljudski organizam jedva apsorbira i uostalom bi trebalo pojesti vagon špinata da dođeš do neke korisne količine - a dodatno je špinat sa svojim oksalatima štetan za nas.

Tu je nadalje i nedostatak zdravih zasićenih masti iz masla, svinjske masti ili općenito masnijeg mesa, sve što štiti jetru i krvne žile od propadanja; zatim nedostatak kolina iz žumanjka jaja, manjak B12 vitamina i puno toga.
        Last edited by Jesam; 02-05-23, 19:55.

Comment

• Jesam
          Supermoderator
          • Mar 2011
          • 14488

Comment

• frust
            aspirant
            • Mar 2012
            • 746

Ne znam. Ne mogu govoriti u ime SVIH. Mogu samo reći svoje iskustvo koje je takvo da sam si s dugogodišnjim nejedenjem mesa napravila veliko zlo.

Možda ima ljudi koji mogu bez mesa, ali sve što sada znam o ljudskom metabolizmu, govori suprotno jer vitamini i minerali iz biljaka i iz mesa ne apsorbiraju se jednako - puno slabije se apsorbira iz biljaka a i nema svega što nama treba u biljkama, plus što biljke proizvode toksine, upravo zbog samoobrane - ni one ne žele biti pojedene. Ti su toksini vrlo štetni, posebno kad se kroz duže vrijeme akumuliraju u organizmu.

Tipičan primjer je željezo - non-hem željezo iz špinata je skoro pa beskorisno, jer ga ljudski organizam jedva apsorbira i uostalom bi trebalo pojesti vagon špinata da dođeš do neke korisne količine - a dodatno je špinat sa svojim oksalatima štetan za nas.

Tu je nadalje i nedostatak zdravih zasićenih masti iz masla, svinjske masti ili općenito masnijeg mesa, sve što štiti jetru i krvne žile od propadanja; zatim nedostatak kolina iz žumanjka jaja, manjak B12 vitamina i puno toga.
            Nije to tačno, a svakako bi trebalo uzeti u obzir uspešne primere ljudi, koji su vegani preko 40 ili 50 godina, pa doneti zaključke. Bez toga, deluje kao jeftina propaganda.

Comment

• Jesam
              Supermoderator
              • Mar 2011
              • 14488

Nije to tačno, a svakako bi trebalo uzeti u obzir uspešne primere ljudi, koji su vegani preko 40 ili 50 godina, pa doneti zaključke. Bez toga, deluje kao jeftina propaganda.
              Ne znam ja kako tebi djeluje - ne možeš ni ti znati osim ako nisi jako dobro proučio fiziologiju, metabolizam i nutricionističke i biokemijske vrijednosti hrane i njihov utjecaj na organizam, pa su takvi zaključci bez osnove.

I ja sam bila 30 godina vege i tvrdila sam da mi ništa nije jer sam popušila njihovu propagandu bez da sam dublje proučila tematiku. Dok se nisam skršila, tako da ... nije sve kako se čini na prvi pogled.

Imam privilegij uvida u obje strane, a kako sam rekla - ne znam vrijedi li to za sve ljude. Mislim da za nultu krvnu grupu svakako vrijedi - a ona je zapravo i najbrojnija i najstarija.

Problem je u tome što ljudi ne povezuju neke zdravstvene probleme s prehranom pa i ako nisu zdravi, pripisuju to nečem drugom jer im tako medicina kaže - a oni nemaju blagog pojma o prehrani, niti su educirani za to. Najčešća floskula je ono - to je nasljedno ili genetički, što je najčešće netočno. Medicinu čeka jedna velika promjena paradigme ako želi napredovati.
              Last edited by Jesam; 03-05-23, 15:22.

Comment

• frust
                aspirant
                • Mar 2012
                • 746

Ne znam ja kako tebi djeluje - ne možeš ni ti znati osim ako nisi jako dobro proučio fiziologiju, metabolizam i nutricionističke i biokemijske vrijednosti hrane i njihov utjecaj na organizam, pa su takvi zaključci bez osnove.

I ja sam bila 30 godina vege i tvrdila sam da mi ništa nije jer sam popušila njihovu propagandu bez da sam dublje proučila tematiku. Dok se nisam skršila, tako da ... nije sve kako se čini na prvi pogled.

Imam privilegij uvida u obje strane, a kako sam rekla - ne znam vrijedi li to za sve ljude. Mislim da za nultu krvnu grupu svakako vrijedi - a ona je zapravo i najbrojnija i najstarija.

Problem je u tome što ljudi ne povezuju neke zdravstvene probleme s prehranom pa i ako nisu zdravi, pripisuju to nečem drugom jer im tako medicina kaže - a oni nemaju blagog pojma o prehrani, niti su educirani za to. Najčešća floskula je ono - to je nasljedno ili genetički, što je najčešće netočno. Medicinu čeka jedna velika promjena paradigme ako želi napredovati.
                Samo treba videti ishranu majmuna, koji sa covekom deli 99% gena i sve ce biti jasno. Fizioloski, covek nema karaktereistike mesozdera, zato mora termicki da obradjuje hranu.
                Kako to da si se ti skrsila, a da drugi nisu, koji su duze od tebe vegani? Mozda je tvoj odabir namirnica bio pogresan.
                U Evropi je najzastupljenija A krvna grupa, a ne nulta. Moguce da ima neke veze sa krvnim grupama.

Comment

• Jesam
                  Supermoderator
                  • Mar 2011
                  • 14488

Samo treba videti ishranu majmuna, koji sa covekom deli 99% gena i sve ce biti jasno. Fizioloski, covek nema karaktereistike mesozdera, zato mora termicki da obradjuje hranu.
                  Kako to da si se ti skrsila, a da drugi nisu, koji su duze od tebe vegani? Mozda je tvoj odabir namirnica bio pogresan.
                  U Evropi je najzastupljenija A krvna grupa, a ne nulta. Moguce da ima neke veze sa krvnim grupama.
                  Gle, oprosti, ali ja nisam majmun i ne smatram da imam isti metabolizam kao majmuni. To što imamo 90% sličnosti (a ne 99%) ne znači da je genska ekspresija slična - i ona to i nije. A btw - majmuni jesu svežderi i mesožderi. Ako nisi nikad vidio koliko su krvoločni, pogledaj neki dokumentarac.

Čovjek ima karakteristike sveždera i ne mora termički obrađivati hranu, otkuda ti taj podatak? Nikad nisi čuo za tatarski biftek?
                  I tko kaže da sam jedina koja sam se skršila? Ima na stotine tisuća takvih svjedočanstava ... samo treba otvoriti oči i uši a ne zabijati glavu u pijesak. I ne, moj odabir namirnica nije bio pogrešan jer ja sve što radim, radim temeljito - dakle, nisam živjela od čipsa i pive.

The most common blood type is O positive, which is the blood type for 37% of the population. This blood type is in high demand since it is "the most frequently occurring blood type." The second most common blood type is A positive which occurs in "33% of Caucasian, 24% of African American, 27% of Asian and 29% of Latino American" populations," says the Red Cross.
                  https://www.usatoday.com/story/news/...e/10352406002/

U RH 34% populacije ima nultu krvnu grupu.
                  Ako pogledaš malo distribuciju prema genotipu, onda ćeš vidjeti da upravo oni kojima je temelj prehrane meso, imaju izuzetno visok postotak nulte krvne grupe (znatno iznad 50%), a ujedno i najmanje kardiovaskularnih oboljenja (inuiti, aboridžini, baski, islanđani, američki domoroci, peruanski indijanci, škotlanđani, sudanci, sardinijanci...).

Ako te zaista zanima istina, onda prouči temeljito materiju. Pogledaj za početak video koji sam stavila u postu #19.
                  Last edited by Jesam; 04-05-23, 20:29.

Comment

• frust
                    aspirant
                    • Mar 2012
                    • 746

Gle, oprosti, ali ja nisam majmun i ne smatram da imam isti metabolizam kao majmuni. To što imamo 90% sličnosti (a ne 99%) ne znači da je genska ekspresija slična - i ona to i nije. A btw - majmuni jesu svežderi i mesožderi. Ako nisi nikad vidio koliko su krvoločni, pogledaj neki dokumentarac.

Čovjek ima karakteristike sveždera i ne mora termički obrađivati hranu, otkuda ti taj podatak? Nikad nisi čuo za tatarski biftek?
                    I tko kaže da sam jedina koja sam se skršila? Ima na stotine tisuća takvih svjedočanstava ... samo treba otvoriti oči i uši a ne zabijati glavu u pijesak. I ne, moj odabir namirnica nije bio pogrešan jer ja sve što radim, radim temeljito - dakle, nisam živjela od čipsa i pive.

According to the American Red Cross, the most common blood type is\u00a0O positive, which is the blood type for\u00a037% of the population.

U RH 34% populacije ima nultu krvnu grupu.
                    Ako pogledaš malo distribuciju prema genotipu, onda ćeš vidjeti da upravo oni kojima je temelj prehrane meso, imaju izuzetno visok postotak nulte krvne grupe (znatno iznad 50%), a ujedno i najmanje kardiovaskularnih oboljenja (inuiti, aboridžini, baski, islanđani, američki domoroci, peruanski indijanci, škotlanđani, sudanci, sardinijanci...).

Ako te zaista zanima istina, onda prouči temeljito materiju. Pogledaj za početak video koji sam stavila u postu #19.
                    https://www.npr.org/sections/goatsan...ng%20relatives.
                    Procenat genetske slicnosti.
                    Overview of the chimpanzee diet in the wild

70% tropical fruits and figs
                    24% other plant-based foods (flowers, nuts, leaves, seeds, barks, tubers)
                    6% animal-based (eggs, insects, and meat)
                    4% insects
                    1-2% meat

Ne postoji objektivan zakljucak o ljudskoj ishrani, jer su iskustva potpuno drugacija.
                    Ti si se skrsila, a neko drugi nije. Ta razlika je jako bitna za razumevanje.

Comment

• Jesam
                      Supermoderator
                      • Mar 2011
                      • 14488

Ko što rekoh - ja nisam majmun, a ti kako hoćeš.

Svatko odlučuje o sebi i donosi odluke za sebe a time i odgovorno snosi posljedice.
                      Tko je otvorenog uma, taj će provjeriti i proučiti sve prije donošenja zaključka, a tko je dogmatičan, taj neće.

I to je cijela istina. Svakom na volju.

Comment

• Jesam
                        Supermoderator
                        • Mar 2011
                        • 14488

Comment

• frust
                          aspirant
                          • Mar 2012
                          • 746

Ko što rekoh - ja nisam majmun, a ti kako hoćeš.

Svatko odlučuje o sebi i donosi odluke za sebe a time i odgovorno snosi posljedice.
                          Tko je otvorenog uma, taj će provjeriti i proučiti sve prije donošenja zaključka, a tko je dogmatičan, taj neće.

I to je cijela istina. Svakom na volju.
                          Sta znaci proveriti, kada postoje potpuno suprotna iskustva?

Comment

• Jesam
                            Supermoderator
                            • Mar 2011
                            • 14488

Sta znaci proveriti, kada postoje potpuno suprotna iskustva?
                            Provjeriti znači proučiti znanstvene činjenice neovisnih istraživanja, znači čitati knjige o ljudskoj fiziologiji i metabolizmu, znači poslušati što za reći imaju pametni biokemičari i molekularni biolozi, znači proučiti kako koja namirnica utječe na organizam i zašto te razumjeti mehanizme kojima se hranjive tvari metaboliziraju i odvode u stanicu te kako utječu na različite organe, itd.

Iskustvo je iskustvo - to nije provjera ali može poslužiti kao dodatna potpora, pa ako slušaš one koji tvrde da im je veganstvo dobro, onda treba poslušati i one koji tvrde suprotno, jer inače nema objektivnosti.

I onda kad se ima potpuna slika, onda čovjek može sam donijeti informirani zaključak, još posebno ako ima osobnih iskustava s obje strane, onda takvo mišljenje mogu smatrati relevantnim.
                            Last edited by Jesam; 05-05-23, 20:38.

Comment

• frust
                              aspirant
                              • Mar 2012
                              • 746

Iskustvo je iskustvo - to nije provjera ali može poslužiti kao dodatna potpora, pa ako slušaš one koji tvrde da im je veganstvo dobro, onda treba poslušati i one koji tvrde suprotno, jer inače nema objektivnosti.
                              Ja slusam obe strane, a ti, čini mi se, samo jednu.

Comment

• Jesam
                                Supermoderator
                                • Mar 2011
                                • 14488

Ja slusam obe strane, a ti, čini mi se, samo jednu.
                                Koji dio onog da sam bila osobno na obje strane i da imam osobna iskustva i znanja o obje strane nisi shvatio?

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
                                😀
                                😂
                                🥰
                                😘
                                🤢
                                😎
                                😞
                                😡
                                👍
                                👎