Savjeti za žene u menopauzi

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • simona
    Guru
    • Jan 2010
    • 6596

Da malo 'dignem' temu i 'rastresem' depresiju.

Andrej, Andreja

Oduševila sam se kad sam pročitala vijest da je neki transrodni Andrej Pejić na reviji Jean Paula Gaultiera nosio vjenčanicu iz kolekcije visoke mode za jesen/zimu 2011. na tjednu mode u Parizu. Jes! Super! Aleluja! Konačno klinac lijep poput Majke Božje obučen u prekrasnu dugačku bijelu haljinu leluja pistom na visokim petama, jest da se u jednom trenutku malo previše zalelujao, i poručuje ženama koje su ga gledale kako bi trebale izgledati ako žele da ih tucne Jean Paul Gaultier ili neki od njemu sličnih likova.

Otkako postoji moda nama dečki koji vole samo mršave dečke pokazuju što treba nositi, kako treba izgledati, koliko se treba izgladnjivati da bi nam ženska guzica dobila oblik muške, dakle normalne, dakle poželjne. Milijuni djevojaka gledaju anoreksične manekenke koje im poručuju da je samo žena kostur prava žena.
    Nije nikakva tajna da su svi modni kreatori homoseksualci i da baš zbog toga žene ne bi smjele obraćati pažnju na njihove modne poruke. Ali, tko može reći ne medijima i industriji u kojoj se vrte milijarde dolara? Najzad, vidjeli smo. Na reviji najvećeg živućeg modnog kreatora najznačajniju haljinu, vjenčanicu, onu koja je šlag na raskošnoj torti, nosi muškarac koji podsjeća na anoreksičnu djevojčicu.
    Treba li, nama ženama, još neko objašnjenje? Moramo li, nakon ovoga, zaista čitati što jesti, što ne jesti i kako u šest koraka iz broja trideset i osam uskočiti u dvadeset i šest? Da li još vrijedi ona stara da žena nikad nije dovoljno mršava? Nikad više!
    Najzad, saznale smo, nimalo uvijeno, za modne je kreatore idealna žena mršavi dečko. Morale bismo osjetiti ogromno olakšanje. Ovoga bismo časa trebale odletjeti u market i strpati u usta komad najdraže čokolade. Ostatak pojesti nakon večere, prije spavanja, u krevetu. Komadić ostaviti na noćnom ormariću za dobro jutro. I nikad se više osjećati krivima.
    Više ništa nije isto. Žene koje se žele svidjeti dečkima koji vole dečke neka i dalje gladuju. Mi ostale koje tražimo muškarce koji ne osjećaju potrebu da za koščatu guzicu uhvate susjedovog sina došle smo na svoje. Jean Paul Gaultier, to je njegovo pravo, neka uživa u ritici broj dvadeset i osam transrodnog Andreja a mi koje nikad Gaultieru ne padamo na pamet raširimo svoja ženska krila.
    Pokažimo svijetu svoje široke kukove, velike sise, debele listove, ogromnu guzicu. Otkrijmo svu svoju žensku ljepotu koja sigurno neće nikad stati u Andrejevu vjenčanicu ali hoće u traperice četrdeset i šest ili osam. Neka ih sa nas polako skida muškarac koji ne doživljava orgazam njišući se u dugačkoj, ženskoj haljini sretan što ga očima proždiru milijuni muškaraca diljem svijeta.

Comment

• simona
      Guru
      • Jan 2010
      • 6596

PJESMICA
      ZA DOBRO
      RASPOLOŽENJE

Sve sam deblja svakog dana,
      važna mi je samo hrana.

Svako jutro "tužna slika",
      gledam odraz svoga lika
      u zrcalu što ne skriva
      kakva mi je perspektiva.

A posve me izda snaga
      kada vidim kako vaga
      ljubi brojku osamdeset.
      Oh, da mi je manje deset!

Smršaviti imam želju,
      ali zubi stalno melju.
      Gricni tamo, gricni amo,
      na trbuhu salo samo,
      izbočen je k'o kupola,
      ne mogu se gleda' gola!

Ali to me ne ometa,
      hladnjak mi je stalna meta,
      a u njemu oblizeke:
      kulen i njegove seke,
      raznovrsne mljac - salame
      što me stalno k sebi mame,

sir i pršut puni slasti,
      sočni čvarci puni masti,
      male slane srdelice,
      salata pune zdjelice,
      mješavine na sto načina,
      sa začinom i bez začina;

kolačići, kruna svega,
      kremice od slatkog snijega,
      torte čokoladne, voćne,
      miješane i vrlo sočne...

O povrću da ne velim,
      uvijek mu se razveselim:
      kuhaj, dinstaj, il' na lešo,
      krumpirići malo rešo,

a juhice raznih boja,
      mesna, posna, kako koja...
      Pa još k tome onaj zvuk
      kad krckaju špek i luk...

Da nabrojim sva ta jela
      trebala bi knjiga cijela.

I sad evo rezultata
      od kojih me muka hvata:
      sad sam tusta kao guska,
      haljina mi svaka uska.

Da popravim izgled svoj,
      uvijek nosim veći broj,

al' uzalud sebi lažem,
      uzalud se često važem,
      kad sva jela slasno smažem,
      jer meni je dobro jelo
      kao umjetničko djelo
      i ono mi daje snagu,
      pa nek' vaga ide k vragu!

A šiljaste mršavice,
      nek' im rastu zazubice!
      Nit' kuhaju, niti prže,
      već dijetu stalno drže
      pa onako suhoguze
      uskaču u tijesne bluze.

Misle da će svi muškarci,
      bilo mladi, bilo starci,
      buljiti u te košćobe
      (ovo kažem s malko zlobe).

A pogledi muški lažni
      ionako nisu važni,
      važnija je dobra klopa
      nego izgled "antilopa"

Jer ako si kome mila,
      ne smeta mu koja kila.
      (Lakše mi je tako reći
      nego klope se odreći.)

Attached Files

Comment

• mo lamo
        New member
        • Mar 2012
        • 64

zanima me koja hrana ili prirodni lijek može nadomjestiti hormone u ovom periodu,mama mi ulazi u menopauzu i doktori je već sad žele šopati s tim hormonima, osjeća se grozno,tijelo ju ne sluša i "luda" je.. ne dam joj da uzima hormone ,ali kako da to nadomjesti,uz to još ima bolesno srce tako da dosta oblika tjelovježbe isto pada u vodu... što vi radite,kako se hranite da se osjećate bolje?? i što kad ju baš operu ti hormni,jel dobro nekad popit tabletu za smirenje?
        i choose to live by choice -not chance

Comment

• simona
          Guru
          • Jan 2010
          • 6596

Originally posted by mo lamo
          zanima me koja hrana ili prirodni lijek može nadomjestiti hormone u ovom periodu,mama mi ulazi u menopauzu i doktori je već sad žele šopati s tim hormonima, osjeća se grozno,tijelo ju ne sluša i "luda" je.. ne dam joj da uzima hormone ,ali kako da to nadomjesti,uz to još ima bolesno srce tako da dosta oblika tjelovježbe isto pada u vodu... što vi radite,kako se hranite da se osjećate bolje?? i što kad ju baš operu ti hormni,jel dobro nekad popit tabletu za smirenje?

Kao prvo, mama vam je u jako osjetljivom periodu života kada se 'preslaguje' na novi režim. Kod nekih žena taj period prolazi nezapaženo, a kod nekih bogme je burno. Zato, svi vi u obitelji naoružajte se strpljenjem i budite pažljivi sa mamom. Pokušajte ju razumjeti, jer ona zbog hormona koji divljaju ne razumije sama sebe. No , dobra vijest je da je to prolazno, organizam se vremenom privikne na 'novi režim', ali postaje 'drugačije', jer nekih hormona ima malo. U slučaju ekstrema( mogu se javiti jake migrenozne glavobolje, bolovi u zglobovima , mišićima, urogenitalni problemi), svakako se posavjetovati sa ginekologom, pa ako je potrebno i uzeti kraću hormonsku terapiju.

Prehrana je jako bitna. Izbaciti slatko svakako. Što više zelenog, lisnato povrće, voće.....kretanje na svježem zraku( tata neka mamu uzme za rukicu i u šetnjicu....hehe). Žene u ovom periodu prave rekapitulaciju, pa je moguće da osvijeste mnogo šta, mentalno također dolazi do promjena( zna uslijediti period zaboravljanja......i sli).

Podržite mamu ali joj ne dozvolite da glumi i iskorištava vas. Nabavite literaturu o menopauzi ( nije potrebno kupovati knjige, ima u knjižnici).

Kada ju 'operu' hormoni, najbolji lijek je brižan i odan suprug koji će biti uz nju i pokazati joj da ju voli, ovakvu kakva je sada............

Comment

• mo lamo
            New member
            • Mar 2012
            • 64

Originally posted by simona

Kao prvo, mama vam je u jako osjetljivom periodu života kada se 'preslaguje' na novi režim. Kod nekih žena taj period prolazi nezapaženo, a kod nekih bogme je burno. Zato, svi vi u obitelji naoružajte se strpljenjem i budite pažljivi sa mamom. Pokušajte ju razumjeti, jer ona zbog hormona koji divljaju ne razumije sama sebe. No , dobra vijest je da je to prolazno, organizam se vremenom privikne na 'novi režim', ali postaje 'drugačije', jer nekih hormona ima malo. U slučaju ekstrema( mogu se javiti jake migrenozne glavobolje, bolovi u zglobovima , mišićima, urogenitalni problemi), svakako se posavjetovati sa ginekologom, pa ako je potrebno i uzeti kraću hormonsku terapiju.

Prehrana je jako bitna. Izbaciti slatko svakako. Što više zelenog, lisnato povrće, voće.....kretanje na svježem zraku( tata neka mamu uzme za rukicu i u šetnjicu....hehe). Žene u ovom periodu prave rekapitulaciju, pa je moguće da osvijeste mnogo šta, mentalno također dolazi do promjena( zna uslijediti period zaboravljanja......i sli).

Podržite mamu ali joj ne dozvolite da glumi i iskorištava vas. Nabavite literaturu o menopauzi ( nije potrebno kupovati knjige, ima u knjižnici).

Kada ju 'operu' hormoni, najbolji lijek je brižan i odan suprug koji će biti uz nju i pokazati joj da ju voli, ovakvu kakva je sada............
            uff ovo je sve tako istinito da ne mogu vjerovat, puno hvala na odgovoru a zadnja rečenica hehe- u tom i je problem, tata bježi a odgovornost spada nekako na mene, ali snaći ću se, drago mi je da ste mi potvrdili moje mišljenje, a ja se bacam stvarno na literarturu,potrebna mi je, a i bar ću znat sve kad ja valjda jednom dođem u te godine
            i choose to live by choice -not chance

Comment

• Jesam
              Supermoderator
              • Mar 2011
              • 14488

Ja bih savjetovala dodatno i neku od tehnika meditacije ili još bolje Autogeni trening kod dr. Jadranke Škarice (ako ste iz Zagreba). Upravo imam jednu prijateljicu koja sve to prolazi i kaže da uopće ne zna što bi bez AT-a, da joj je izuzetno pomogao.

Postoje i različiti preparati na prirodnoj osnovi, tipa Refemin i sl. pa i to ne škodi.
              slobodni.net za slobodni svijet

Comment

• simona
                Guru
                • Jan 2010
                • 6596

Originally posted by Jesam
                Ja bih savjetovala dodatno i neku od tehnika meditacije ili još bolje Autogeni trening kod dr. Jadranke Škarice (ako ste iz Zagreba). Upravo imam jednu prijateljicu koja sve to prolazi i kaže da uopće ne zna što bi bez AT-a, da joj je izuzetno pomogao.

Postoje i različiti preparati na prirodnoj osnovi, tipa Refemin i sl. pa i to ne škodi.

Mila, kada žena padne u depresiju, ili kada je sluđena sama sa sobom jer ne zna što se događa, a ne može funkcionirati , tehnike opuštanja i meditacije slabo da mogu pomoći, to joj ne pada napamet , čak i ako se je prije 'događanja' rekreirala, bavila yogom, meditacijom, iako to može pomoći. ........ Refemin se reklamira, ali slaba korist od njega. Proces zna biti toliko žestok u početku, da se kvaliteta života žene naglo umanji, žena gleda kako da preživi dan za danom. I svaki joj je težak, jer slijedi drugi, isti takav. Sve to znade potrajati i 10-tak godina........Bitno je imati osobe sa kojima se može pričati o tome, liječnike, ginekologe, dobre prijatelje, članove obitelji, supružnike. A to je tako teško, tim više što žena naizgled izgleda sasvim u redu, niš' joj ne fali, a hormoni divljaju..........Žena se osjeća 'kao netko drugi', doslovce........Prije, kada nadomjestne hormonske terapije nije bilo, puni sanatoriji su bili žena , ' koje su prolupale'.

Comment

• Jesam
                  Supermoderator
                  • Mar 2011
                  • 14488

Mila, kada žena padne u depresiju, ili kada je sluđena sama sa sobom jer ne zna što se događa, a ne može funkcionirati , tehnike opuštanja i meditacije slabo da mogu pomoći, to joj ne pada napamet , čak i ako se je prije 'događanja' rekreirala, bavila yogom, meditacijom, iako to može pomoći. ........ Refemin se reklamira, ali slaba korist od njega. Proces zna biti toliko žestok u početku, da se kvaliteta života žene naglo umanji, žena gleda kako da preživi dan za danom. I svaki joj je težak, jer slijedi drugi, isti takav. Sve to znade potrajati i 10-tak godina........Bitno je imati osobe sa kojima se može pričati o tome, liječnike, ginekologe, dobre prijatelje, članove obitelji, supružnike. A to je tako teško, tim više što žena naizgled izgleda sasvim u redu, niš' joj ne fali, a hormoni divljaju..........Žena se osjeća 'kao netko drugi', doslovce........Prije, kada nadomjestne hormonske terapije nije bilo, puni sanatoriji su bili žena , ' koje su prolupale'.
                  O, itekako se to može riješiti AT-om!

Naravno, ništa nije instant i nema trenutnog nestajanja svih simptoma, ali ovo je ipak jedan proces koji ženu opterećuje godinama, pa ako utroši par mjeseci na upoznavanje s kvalitetnim alatom, ako sebe "posloži", onda na kraju može odbaciti i Refemin i druga sredstva.

Još jedna vrlo bitna stvar je - prestati jesti meso. Možda zvuči čudno ali je zaista tako. Žene koje ne jedu meso ili ga jedu minimalno imaju manje simptoma.

Sve što se s nama događa događa se na više razina - ako problem riješiš na onoj najdubljoj, onda za sobom povlačiš i onu primarnu - fizičko tijelo.

Podrška u članovima obitelji svakako nikada ne škodi i dobro je došla, no mislim da ne može i ne smije biti presudna. Po tome bi se svaka solo žena u tim godinama trebala "sponištiti".

Ako se žena oslanja na druge umjesto da upoznaje sebe i crpi snagu iz izvora - onda niš od toga jer će se prvom prilikom kad ostane 2 dana sama slomiti.

Ne govorim napamet.

To je isto kao s pubertetom - moja mama mi je znala govoriti da oni ni nisu znali da tako nešto postoji pa nisu ni imali problema. Eh, tako je i s ovim. Sve što se prenapuhuje i prenaglašava uzima moć nad nama i krade nam snagu. Kada se prestanemo boriti protiv života u svim pojavnim oblicima, onda čudnim čudom postajemo jači.

Ja mislim da je i ta fama oko tragičnih simptoma menopauze još jedna varka farmakomedikomafije da nas uvjeri kako smo slabi i mali i ovisni i nemoćni. Moderno je oko svega raditi teške drame.

Ali da - najlakše je sjesti i plakati i kukati kako nam je loše jer smo eto "u tim godinama" ali nismo voljni ništa poduzeti da to promijenimo. Kao uostalom i u svim drugim stvarima. Imam prijateljica koje su u tim godinama pa ih stalno nešto muči. Dajem im savjete što da učine ali na svaku moju one odmahnu rukom: - ma daj! - ko bi to sad?! - neće mi to pomoći!

Eh pa onda ...

Gnothi seauthon! Tu je ključ tajne. A u tom jako, jako pomažu razne duhovne tehnike.

Respectfully.

Comment

• teemo
                    Guru
                    • May 2009
                    • 3140

Proces zna biti toliko žestok u početku, da se kvaliteta života žene naglo umanji, žena gleda kako da preživi dan za danom. I svaki joj je težak, jer slijedi drugi, isti takav. Sve to znade potrajati i 10-tak godina...
                    Lijepo si to opisala da se cisto dobije "apetit"
                    opet se nadam da je sve individualno a ako nije ...uf
                    ...umnozi l`se blago ,
                    nek vam srce za nj ne prione . Ps, 62,11

Comment

• Jesam
                      Supermoderator
                      • Mar 2011
                      • 14488

Originally posted by teemo
                      Zato je bitno dočekati je otvorenih očiju, svjesno, bez otpora i straha - spremna. Pustiti da te preplavi kao val i ode svojim putem. I nema problema nikakvih do onih koje naš um stvara.

I naravno opskrbiti se dobrim alatom na vrijeme. Znaš onu staru: NNNI

Comment

• simona
                        Guru
                        • Jan 2010
                        • 6596

Originally posted by teemo

A je, znam dodati začina.....hehe......

Comment

• Jesam
                          Supermoderator
                          • Mar 2011
                          • 14488

Proces zna biti toliko žestok u početku, da se kvaliteta života žene naglo umanji, žena gleda kako da preživi dan za danom. I svaki joj je težak, jer slijedi drugi, isti takav.
                          Ja bih ovdje još nešto dodala - kakav život, takva menopauza. Isto je u svim područjima života. Koliko si se brinuo za svoje mentalno, emocionalno, duhovno i fizičko zdravlje tiekom života, tako ćeš u tom periodu osjećati manje ili veće posljedice. Iliti, kako siješ tako žanješ.

To je nažalost tako - sve dođe na naplatu. A ljudi to shvate tek kad tresnu glavom o pod. Prije toga su puni sebe, arogantni, drski naspram života i dobronamjernih savjeta jer misle da se njih ništa neće dotaknuti.

Zato curke - DANAS razmišljajte o tome bez obzira što imate 20, 30 ili 40 godina i radite na sebi. VOLITE sebe. Jer, vrijeme prebrzo prođe i nemar na naplatu dođe. (Kako sam to lijepo još u rimi rekla )

Comment

• teemo
                            Guru
                            • May 2009
                            • 3140

A je, znam dodati začina.....hehe......
                            Drama prava , bas sam se bila uzivila.

Zato curke - DANAS razmišljajte o tome bez obzira što imate 20, 30 ili 40 godina i radite na sebi. VOLITE sebe. Jer, vrijeme prebrzo prođe i nemar na naplatu dođe. (Kako sam to lijepo još u rimi rekla )
                            Zar opet ! Tek sto sam pubertet odradila. Sve si nesto mislim da ce to biti uzbudljivo razdoblje zivota.
                            ...umnozi l`se blago ,
                            nek vam srce za nj ne prione . Ps, 62,11

Comment

• Jesam
                              Supermoderator
                              • Mar 2011
                              • 14488

Ma Teemo, ništa ne brini - to je jedno prekrasno životno doba. Ako ga iskoristiš kako treba. Ima svojih mušica, ali koje nema? Sve je stvar kuta gledanja. Ako si sklona dramiti onda će biti strašno, a ako znaš iz limuna napraviti limunadu - onda je fiiino.

Ponovit ću još jednom jer je jako važno: bitno je upoznati sebe jer otuda sve kreće!

Jasno mi je što Simona kaže da veliki broj žena ostane zatečen jer ne zna što se s njima dešava i odtuda frustracije i osjećaj nemoći - no opet, nevjerojatno mi je da danas, u doba informatizacije i sveopće pismenosti ženu u kasnim četrdesetima može zateć menopauza?!

No, nemojmo se uspoređivati s njima - čim si ovdje na forumu, sigurna sam da si već blagovremeno (ni ne znajući) poduzela korake u pravom smjeru.

Ukratko - kad te zatekne da se osjećaš kao da nisi svoja, kad ti emocije počnu divljati u smislu brzih promjena raspoloženja koje uglavnom nemaju veze s vanjskim podražajima (slično kao u trudnoći), onda obrati pozornost. I samo budi svjesna i promatraj.

Comment

• simona
                                Guru
                                • Jan 2010
                                • 6596

Ma Teemo, ništa ne brini - to je jedno prekrasno životno doba. Ako ga iskoristiš kako treba. Ima svojih mušica, ali koje nema? Sve je stvar kuta gledanja. Ako si sklona dramiti onda će biti strašno, a ako znaš iz limuna napraviti limunadu - onda je fiiino.

Ponovit ću još jednom jer je jako važno: bitno je upoznati sebe jer otuda sve kreće!

Jasno mi je što Simona kaže da veliki broj žena ostane zatečen jer ne zna što se s njima dešava i odtuda frustracije i osjećaj nemoći - no opet, nevjerojatno mi je da danas, u doba informatizacije i sveopće pismenosti ženu u kasnim četrdesetima može zateć menopauza?!

No, nemojmo se uspoređivati s njima - čim si ovdje na forumu, sigurna sam da si već blagovremeno (ni ne znajući) poduzela korake u pravom smjeru.

Ukratko - kad te zatekne da se osjećaš kao da nisi svoja, kad ti emocije počnu divljati u smislu brzih promjena raspoloženja koje uglavnom nemaju veze s vanjskim podražajima (slično kao u trudnoći), onda obrati pozornost. I samo budi svjesna i promatraj.

Draga, mnoge žene se toliko užive u ulogu majke, supruge i ostalo, da se jednostavno.....zaborave. ne žive sebe već djecu i muževe, i sve što uz to ide. Tehnološko doba nema sa time veze....Ne radi se tu možda toliko o emotivnim ispadima( iako ima svašta....), već o promjeni kvalitete života u tom smislu da se ženi mijenja način života, prinudno, a ne zna zašto. Naravno, govorim o početku promjena( predmenopauzama koje znaju krenuti i sa 30) dok se ne naprave hormonalni testovi koji trgnu iz snova. Mijenja se na neki način i odnos prema djeci i prema supružniku, jer se žena htjela ne htjela , usmjerava prema sebi, primorana zdravstvenim 'problemima', koji ponekad znaju raditi poprilične probleme. Pa još kada dodamo da upravo u tim periodima i muškarci rade rekapitulacije, da djeca divljaju u pubertetu , pozornica za dramu je kreirana. Jer, osjetivši da više nije u fertilnoj fazi( nije (ras)plodna), žena se osjeća manje vrijednom, manje poželjnom( ili nepoželjnom), gleda bore i prve sijede, i ostalo.........Naravno , sve prolazi , pa i taj period, bitno je da se žene ne povlače u sebe, ne osamljuju........a upravo se to događa , jer kolektiv takve žene polako stavlja u otpis........

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
                                😀
                                😂
                                🥰
                                😘
                                🤢
                                😎
                                😞
                                😡
                                👍
                                👎