Savjeti za žene u menopauzi

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Jesam
    Supermoderator
    • Mar 2011
    • 14488

Originally posted by simona

Draga, mnoge žene se toliko užive u ulogu majke, supruge i ostalo, da se jednostavno.....zaborave. ne žive sebe već djecu i muževe, i sve što uz to ide. Tehnološko doba nema sa time veze....Ne radi se tu možda toliko o emotivnim ispadima( iako ima svašta....), već o promjeni kvalitete života u tom smislu da se ženi mijenja način života, prinudno, a ne zna zašto. Naravno, govorim o početku promjena( predmenopauzama koje znaju krenuti i sa 30) dok se ne naprave hormonalni testovi koji trgnu iz snova. Mijenja se na neki način i odnos prema djeci i prema supružniku, jer se žena htjela ne htjela , usmjerava prema sebi, primorana zdravstvenim 'problemima', koji ponekad znaju raditi poprilične probleme. Pa još kada dodamo da upravo u tim periodima i muškarci rade rekapitulacije, da djeca divljaju u pubertetu , pozornica za dramu je kreirana. Jer, osjetivši da više nije u fertilnoj fazi( nije (ras)plodna), žena se osjeća manje vrijednom, manje poželjnom( ili nepoželjnom), gleda bore i prve sijede, i ostalo.........Naravno , sve prolazi , pa i taj period, bitno je da se žene ne povlače u sebe, ne osamljuju........a upravo se to događa , jer kolektiv takve žene polako stavlja u otpis........
    Jasno je meni sve ovo što ti pišeš.

Nije važno tehnološko doba nego doba u kojem bismo trebali biti svjesniji sebe jer su nam informacije dostupnije nego prije 100 godina ... a upravo to što pišeš je usko vezano uz ono što sam ja napisala: kakav život - takva menopauza.

Jasno mi je da će ona žena koja je sebe cijeli život zanemarivala na račun obitelji, djece, posla, karijere itd ... upravo u toj dobi osjećati posljedice. No i tome ima lijeka.

Čak i homeopatija pomaže za neka stanja poput nesanice, znojenja, valunga ... a naravno da fizičko zdravlje ima velikog utjecaja na psihičko i emotivno.

Sve je bolje od nadomjesnih hormona jer se nudi čitava paleta drugih, vrlo učinkovitih, opcija.

Ja sam sve to skupa prolazila u najgorem mogućem trenutku i okolnostima (i objektivnim i subjektivnim), sve se sručilo na mene istočasno i bila sam posve sama - ali sam imala u pripremi alat i znanje i svjesnost i nisam nešto previše dramila niti mi je to baš tako traumatsko iskustvo. Bože mili - pa sve je to prirodno. Niti sam propala fizički, nit sam poludila - a imala sam sve uvjete.
    Ono što nisam znala sam potražila način kako da riješim i to je sve. Mislim da ne treba žene dodatno plašiti.

S obzirom na moje iskustvo nemam baš uho za one koje cmizdre, jer znam najbolje što se i kako se može kad se hoće. Ali uvijek ima onih kojima je lakše prolupat.

Jako je važno u toj dobi i da imaš neki posao ili hobi ili zanimaciju koja te ispunjava. (Mislim, to je važno uvijek, ne samo u toj dobi naravno - ali pogotovo tada). Isto tako je važno ne pridavati važnost ničemu, pa tako ni menopauzi. Jer, ono čemu pridaješ važnost, drži te u šaci. To, dakako, nije poziv na nemarnost prema sebi niti ignoriranje problema.
    slobodni.net za slobodni svijet

Comment

• maja8232
      New member
      • Apr 2012
      • 1

Jedno pitanje

zamolila bih ako neko može da mi odgovori.... Naime moja mama ima neredovne menstruacije već dvije godine. Nekad se desi da preskoči neki mjesec, ali češće se dešava da dobije m dva puta u mjesecu, krvarenja su obilna. Sve ovo praćeno je valuzima i promjenama raspoloženja... Međutim od prije dva mjeseca počele su stalno da je bole grudi pa čak i nateknu... Često ne može ni da zaspi zbog toga Interesuje me da li je neka od vas koja je prošla kroz sve ovo imala te bolove, da li je to normalno?!

Comment

• lucy

Originally posted by Jesam

S obzirom na moje iskustvo nemam baš uho za one koje cmizdre, jer znam najbolje što se i kako se može kad se hoće. Ali uvijek ima onih kojima je lakše prolupat.
        Znati najbolje kako se može se može pokazati prilično nezahvalno - čak i kada se radi o našem vlastitom iskustvu. Ja nisam imala uho za one koje cmizdre oko poroda i carskog.. jer je kod mene to bilo prelijepo iskustvo, a oporavak brz ko u medicinskog fenomena...

Moje savjete o "najboljem" je prihvatila moja prijateljica... i proživjela jedno od najtraumatičnijih i najtežih iskustava u životu.
        Izgleda da nema nekog univerzalnog recepta (nažalost).

Ne očekujem tako skoro menopauzu, mada s 30 mi se ciklus počeo kratiti, a do tada je bio točan ko urica, što jeste jedan od simptoma pred-menopauze.
        Voljela bih biti spremna, barem donekle... i hvala vam što pišete o svojim iskustvima... ženska razmjena iskustva je od neprocjenjive vrijednosti.

Comment

• simona
          Guru
          • Jan 2010
          • 6596

Jasno je meni sve ovo što ti pišeš.

Nije važno tehnološko doba nego doba u kojem bismo trebali biti svjesniji sebe jer su nam informacije dostupnije nego prije 100 godina ... a upravo to što pišeš je usko vezano uz ono što sam ja napisala: kakav život - takva menopauza.

Jasno mi je da će ona žena koja je sebe cijeli život zanemarivala na račun obitelji, djece, posla, karijere itd ... upravo u toj dobi osjećati posljedice. No i tome ima lijeka.
          Slažem se.

Čak i homeopatija pomaže za neka stanja poput nesanice, znojenja, valunga ... a naravno da fizičko zdravlje ima velikog utjecaja na psihičko i emotivno.
          Mila, psiha određuje fizičko.

Sve je bolje od nadomjesnih hormona jer se nudi čitava paleta drugih, vrlo učinkovitih, opcija.
          Ponekad, da se stanje barem donekle stabilizira, ili umiri, potrebno je odlučiti o nadomjestnom hormonskom . Potrebno je izbjegavati koliko god se može jer nosi i svoje posljedice naravno, ali u slučaju ekstremnih simptoma, svakako se posavjetovati sa ginekolozima. Iako, korištenje nadomjestnog hormonskog liječenja je uvijek na odgovornosti žene. Ginekolozi predlažu.

No, postoje i lokalne primjene koje se ne tretiraju kao hormonsko nadomjestno, a pomažu jako. Ovisi od slučaja do slučaja. Žene bi svakako trebale ispitati sve opcije uz stučnu pomoć endokrinologa i ginekologa. I na kraju samostalno odlučiti.

Ja sam sve to skupa prolazila u najgorem mogućem trenutku i okolnostima (i objektivnim i subjektivnim), sve se sručilo na mene istočasno i bila sam posve sama - ali sam imala u pripremi alat i znanje i svjesnost i nisam nešto previše dramila niti mi je to baš tako traumatsko iskustvo. Bože mili - pa sve je to prirodno. Niti sam propala fizički, nit sam poludila - a imala sam sve uvjete.
          Ono što nisam znala sam potražila način kako da riješim i to je sve. Mislim da ne treba žene dodatno plašiti.

Treba biti blag i saslušati .Žene u tim teškom periodima svojega života često trebaju samo nekoga tko će ih saslušati bez prosuđivanja.

Jako je važno u toj dobi i da imaš neki posao ili hobi ili zanimaciju koja te ispunjava. (Mislim, to je važno uvijek, ne samo u toj dobi naravno - ali pogotovo tada). Isto tako je važno ne pridavati važnost ničemu, pa tako ni menopauzi. Jer, ono čemu pridaješ važnost, drži te u šaci. To, dakako, nije poziv na nemarnost prema sebi niti ignoriranje problema.
          Ovo si jako dobro rekla. A tu je i glavna caka. Jer, žene zanemare svoju kreativnost, doduše kreativne su u obitelji, ali sebe zapostave, ono što vole, što ih veseli i ispunjava. Pa to zna biti još jedan izvor frustracija.

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
          😀
          😂
          🥰
          😘
          🤢
          😎
          😞
          😡
          👍
          👎